SACRALITATE ȘI MISTER. Mormântul regelui get Dromihete

Anul 1982 este momentul descoperirii a ceea ce istoricii cred că este mormântului marelui Dromihete. Sub o movilă de pământ, la Sveştari, în Bulgaria, la aproximativ 50 de kilometri de granița cu România, se găsește locul de veci al celui mai vechi rege get menționat de izvoarele istorice.

Arheologii au identificat prima dată mormintele folosind imaginile din aer care arătau movile de pământ nefirești în zonă

Secolul al 3-lea înainte de Hristos îl găsea pe Dromihete, rege al geților. Stăpân peste teritoriul de la sud de Dunăre, acesta este menționat în izvoarele istorice ca fiind un conducător autoritar, care a condus geții cu înțelepciune și s-a folosit de diplomație pentru a evita multe războaie.

Pînă în 1982, nimeni nu știa unde a fost înmormântat regele, dar în prezent, mormântul căpeteniei, alături de alte morminte, este la dispoziția turiștilor. Mai mult, situl arheologic de la Sveștari este inclus în lista patrimoniului universal UNESCO înca din anul 1985.

Mormântul este ascuns la câțiva metri sub o movilă de pământ. Intrarea este renovată si modernizată. Poarta tehnologizată se retrage ușor, dezvăluind centrimetru cu centrimetru construcția spațiului mortuar. Aerul răcoros și mirosul pământului prăfos amplifică sentimentul de sacralitate. Înăuntru, bulgarii au construit o boltă din ciment care să protejeze mormântul degajat complet.

Camera cea mai impunătoare reprezenta locul de veci al lui Dromihete și al celei de-a doua soții a acestuia. Construcția conține și un spațiu pentru darurile destinate vieții de apoi a celor înmormântați. În peretele camerei mortuare principale stau sculptate personaje feminine care par a susține cu brațele grinda încăperii. După părerea cercetătorilor, construcția ar fi fost făcută în grabă și chiar lăsată neterminată, regele având o moarte bruscă. Mai mult, contrar obiceiului vremii, soția lui Dromihete a fost înmormântată lângă acesta abia atunci când a murit de ”moarte bună”, ceva timp după soțul său.  În jurul mormântului au fost găsite schelete de cai și de câini, semn caracteristic familiilor domnitoare ale vremii.

Accesul în mormânt se face numai cu ghid, în grupuri de maximum 10 persoane, biletele costă în jur de 10 leva, iar plata nu se poate face cu cardul. Pe lângă monumentul lui Dromihete, turul mai include alte două morminte parțial dezgropate din movilele de pământ care le-au conservat de-a lungul timpului.  Acestea reprezintă doar o dovadă care confirmă bănuielile istoricilor care cred că multe alte mistere au rămas neexplorate pe acel teritoriu și că alte morminte trace ar putea fi dezgropate dacă ar exista fonduri.

 

Un alt mormânt parțial dezgropat este adăpostit într-un adevărat hangar

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s