Tabără pentru voluntarii de la Crucea Roșie la Mânăstirea Colilia

De cinci ani, voluntarii de la Crucea Roșie Constanța vin în tabără la Mânăstirea Colilia, acolo unde desfășoară simulări ale activităților de prim ajutor în cazul dezastrelor naturale.

Directorul de la Crucea Roșie Constanța, doamna Carmen Lungu, alături de maica stareță, Rafaela, sunt sufletul acestui proiect destinat dezvoltării personale a voluntarilor.

sdr
Tabăra durează aproximativ o săptămână, timp în care participanții, adulți și copii, învață comportamentul adecvat în cazul dezastrelor naturale, tehnici de prim ajutor și își dezvoltă abilitățile de comunicare în situații de criză.

Anul acesta, tabăra s-a desfășurat cu douăzeci de voluntari, adulți și copii. Au venit să învețe și să dobândească abilități în scopul ajutorării semenilor.
Subiectul este unul tare drag doamnei Carmen Lungu, pe care o găsești adesea alături de măicuțele de la Colilia.

O emoționează și îi oferă energia necesară pentru a susține în continuare cauzele nobile:
“Măicuțele de la Mănăstirea Colilia sunt a treia mea familie. Prima este cea de acasă, a doua echipa de la Crucea Roșie și a treia, măicuțele. Vin cu drag de fiecare dată când pot, cel puțin o dată la două luni, să le ofer ajutorul și grija mea. De cinci ani, în fiecare vară, aduc cei mai dedicați voluntari ai Crucii Roși în tabără, aici. Anul acesta, am desfășurat simulări ale dezastrelor naturale, instruind echipa, pentru a oferi ajutor atât fizic, cât și psihologic. Printre aceștia se află asistenți medicali și terapeuți.”

De câțiva ani, Doamna Lungu oferă, prin sponsorizare, cursuri de infirmiere măicuțelor de la Mânăstirea Colilia.

“Din cincisprezece măicuțe, patru au absolvit cursurile de prim ajutor, ca infirmiere. Totul este legal, cu diplome recunoscute național și internațional. Alte doua măicuțe sunt în proces de formare. Îi mulțumesc doamnei Carmen Lungu pentru această șansă. Pentru noi este foarte important sa învățăm aceste lucruri pentru a ajuta cele cincisprezece suflete pe care le avem în grija, oamenii nevoiași, cazați în căsuțele de ajutor social din preajma mânăstirii”,  spune cu emoție maica stareță Rafaela.
Maica stareță și doamna director de la Crucea Roșie sunt dovada clară a modului în care bunătatea și iubirea de oameni pot uni doua minți și doua suflete pentru a aduce alinare celor aflați în situații dificile.

“Mulțumesc că există aceste măicuțe. Vizitele mele acolo mă fac să rezist, să am putere pentru a continua proiectele sociale. Mă încarcă cu energie și mă întăresc spiritual”.

Mânăstirea a fost staul de vite pe timpul comuniștilor

Mânăstirea Colilia are o istorie zbuciumată. Inițial lăcaș de cult catolic, construit de nemți la începutul secolului al XX-lea, biserica ortodoxă rămasă pustie în timpul comunismului, devenită, din ignoranța oamenilor, staul de vite și, într-un final binecuvântat, mănăstire ortodoxă.

Însuflețirea clădirii i se datorează maicii stareță Rafaela, care a  însoțit locul pe tot parcursul istoriei lui ortodoxe, ajungând acolo atunci când clădirea era devastată și restaurarea ei doar un vis. Visul s-a materializat cu ajutorul  lui Gigi Becali, care a sponsorizat refacerea construcției.

Astăzi este un loc de alinare sufletească și regasire spirituală. Astăzi este locul care merită să fie. Plăcut, pur, spiritual, înviorat de căldura sufletească a măicuțelor care așteaptă vizitatorii cu sufletul deschis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s