Renaşterea Casienilor, la Mânăstirea Sfântului Ioan Casian

Pentru foarte mulţi dintre noi, vacanțele reprezintă o căutare a istoriei naționale, o regăsire a  locurile simple, pustii şi lipsite de civilizaţie unde ne putem reconecta cu uşurinţă la „arborele genealogic”  şi la originile noastre străvechi.

Mai puțin bătut de pașii turiștilor moderni, ţinutul Dobrogei reprezintă o întoarcere acasă, o întoarcere la pământul străbunilor noştri. Aici au apărut mari oameni care au dat un sens istoriei şi care au reuşit să lase ceva în urmă. Aici, monumentele de artă, inscripţiile și peisajele spun toate poveşti care trezesc un sentiment de admiraţie şi mândrie faţă de acest popor care, de-a lungul aniilor, a suferit nenumărate „loviri peste obraz”.

Astăzi, acest ţinut se descoperă doar celor care îi străbat atât cărările, cât şi câmpurile pârjolite de soarele cel arzător. Pădurea dobrogeană, cu desişuri şi copaci contorsionaţi, are un mister aparte. Tărâmurile acestea păstrează şi astăzi numele celor care au locuit aici. Un astfel de exemplul îl constituie platoul Casienilor care cuprinde în el toată pustia Sciţiei Minor, de la frumoasele chei ale Dobrogei, pâna la cetatea cea veche a Histriei.

Toate acestea îl au ca proprietar duhovnicesc pe Sfântul Ioan Casian, al cărui neam a stăpânit meleagurile încă din secolul al IV-lea d. Hr. Acest cuvios părinte de neam străromân s-a născut (prin anii 360 î. Hr.) într-o familie distinsă şi a urmat şcolile timpului său. Însufleţit de o chemare dumnezeiască a renunţat de tânăr la toate plăcerile vieţii şi a plecat în lume cu prietenul său Gherman, colindând toate ţinuturile Palestinei, Egiptului, ajungând până la Constantinopol şi  Marsilia.

Viaţa duhovnicească în dealul Casienilor

Reînviată din propria cenuşă, după o absenţă de mai bine de nouă secole, Mânăstirea  Sfântul Ioan Casian stă şi veghează, ca un turn de pază,  întregul ţinut al Casienilor. Reconstruită din temelii în anul 2002 cu binecuvântarea IPS Teodosie, Mânăstirea Sfântului Ioan Casian este locuită de câţiva părinţi trimiși aici de la Mânăstirea Petru Vodă. Complexul monahal îşi doreşte să readucă la lumină şi să reînvie viaţa călugărească din aceste ţinuturi, veche de câteva secole.

Încă din perioada Sfântului Ioan Casian, zona era populată de sihaştrii. Majoritatea chiliilor erau improvizate în diferite peşteri din zonă, existând la început un număr de cinci vetre monahale rupestre. Modelul acestor centre monahale apare și în vechiul ţinut al Capadociei, acolo unde exista tiparul alcătuit din mai multe mici chilii şi o chilie centrală folosită pe post de biserică.

Sursa foto: ioancasian.ro

Revenind la peștera Sfântului Ioan Casian, aceasta se află situată pe versantul nordic al dealului Casian şi se deschide într-un perete calcaros, deasupra văii. Pentru a ajunge la ea se străbate o potecă îngustă, cu trepte săpate în stâncă, amenajate recent. Astăzi, accesul se face pe o scară metalică realizată de părinţii Mânăstirii Dervent care au rămas impresionaţi de devotamentul localnicilor faţă

de fostul fiu al satului lor.

Înainte de întemeierea mânăstirii, localnicii veneau în fiecare an, pe data de 28/29 februarie şi săvârşeau acatistul Sf. Ioan Casian în peştera acestuia. Grota este alcătuită din trei încăperi în care se mai pot identifica diferite urme de inscripţii, semne de cruci şi litere din cuvinte („aghios” – sfânt) care au fost inscripţionate în peretele calcaros al grotei. Cea mai valoroasă inscripţie o constituie cea descoperită de arheologul Vasile Pârvan în anul 1912: „Όροι Κασιάνουν Και Σπηλούχα”(„Hotarele Casienilor şi Peşteruca”).

Inscripția descoperită de arheologul Vasile Pârvan în 1912

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s