O lecție despre credință și speranță la mânăstirea Sfântului Efrem cel Nou

A fost o zi lungă, în care pașii ne-au purtat la nenumărate obiective turistice din Dobrogea, dar apusul soarelui m-a găsit tot fără subiect. Toți colegii mei aveau deja în minte textele pe care le vor publica, dar, pe când ne întorceam grăbiți, de la Peștera Sfântului Ioan Casian, nu foarte departe de Cheile Dobrogei, eu încă nu știam despre ce voi scrie.

Muzeul de artă de la țară, la care am ajuns prea târziu

Ar fi trebuit să scriu despre Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu, singurul muzeu de artă din lume amplasat într-un sat. Acolo sunt păstrate opere prețioase ale unor artiști consacrați precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian sau Nicolae Tonitza. Din păcate, muzeul era închis la ora la care am terminat noi de ascultat povestea Sfântului Ioan Casian.

Toată ziua, Părintele Andrei, care ne-a fost și ghid prin tărâmurile pline de istorie și credință, ne-a amintit că are o surpriză pentru noi, dar n-am bănuit că surpriza va deveni subiectul meu.

Mânăstirea care își deschide porțile târziu în noapte

La Mânăstirea Sfântului Dionisie Exiguul și Sfântului Efrem cel Nou din comuna Târgușor, am ajuns târziu în noapte, când credeam că nimeni nu ne va mai deschide porțile. Când speranța mea era aproape pierdută, în pragul porții a apărut însă părintele-duhovnic Ghenadie Mogoi, care a spus că ne primește cu mare drag în incinta mânăstirii. Și în ciuda întunericului de nepătruns din jurul nostru, eu am simțit că răsare soarele și pe strada mea.

Mânăstirea se află pe un drum comunal umbrit de crengile copacilor, ferită de agitația urbană, între două localități micuțe din județul Constanța. Oază de liniște pentru suflet, ea este un schit de maici cu viață de obște, construit pe locul fostei Cetăți Ester, o cetate cu trei basilici. Mânăstirea găzduiește astăzi doar cinci suflete: patru măicuțe și un preot care sculptează în lemn și realizează cruciulițe.

Numele mânăstirii vine de la părintele dreptului bisericesc, Dionisie Exiguul (“exigos” în limba greacă însemnând cel smerit, cel umil). Personalitate cu un intelect aparte, cunoscător al mersului stelelor, după cum povestea părintele Ghenadie Mogoi, acesta a dezvoltat un interes mare pentru știința astronomică, fiind cel care după 40 de zile și 40 de nopți de stat într-o peșteră a reușit să introducă numărătoarea anilor începând cu anul 0, încă de la nașterea lui Hristos. Astfel au apărut erele: înainte și după Hristos.

Sfântul ce împlinește dorințele cu viteza fulgerului

Foarte iubit de toată creștinătatea, Sfântul Efrem cel Nou, mare mucenic din Nea Makri, s-a alăturat Sfântului Dionisie. Este recunoscut ca fiind „sfântul fulger” pentru că ajută oamenii tot atât de repede precum fulgerele.

Icoana Maicii Domnului ”Grabnic Ascultătoare”

Legenda ne este confirmată chiar de părintele Ghenadie Mogoi: “O <<viețuitoare>> din mânăstirea noastră l-a  visat cum dădea roată la fundația mânăstirii, căci era oprit șantierul și el a zis: ”Mie aici ce îmi dați de făcut?” Noi atunci am cerut Sfântului chilii, biserică, obște… Și, într-adevăr, într-un an de zile biserica a fost gata. Oamenii spun că merg cu credință la Sfântul și îi cer ceea ce doresc și primesc”, a mai adăugat părintele.

Părți din moaștele Sfântului Efrem se găsesc în prezent la mânăstire, alături de Icoana Maicii Domnului “Grabnic Ascultătoare”, în fața căreia se găsesc o mulțime de cruciulițe și lănțișoare aduse drept mulțumire de credincioșii care au cerut ajutorul Sfântului. În prezent, biserica se află în renovare, însă credincioșii se pot închina la paraclis.

Am părăsit Mânăstirea Sfântului Dionisie Exiguul și Sfântului Efrem cel Nou aproape de miezul nopții, iar credința și-a spus cuvântul. Până în ultima clipă am sperat că o să-mi găsesc o temă pe care să o abordez și nu a fost în zadar. Se pare ca Sfântul Efrem i-a ascultat și pe cei care nu i-au cerut, ci doar au sperat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s