Nu doar o casă țărănească, ci un colț de suflet străvechi

După ce am vizitat meleagurile frumoasei Dobroge, ne-am întors în apropierea Mănastirii Dervent, la Casa Țărănească. Construită din piatră, lemn, chirpici și paie, această căsuță îmi aduce aminte de casa bunicilor noștri. Acoperită cu țiglă de culoare maro și vopsită cu o nuanță de albastru închis, mai că te aștepți să îți iasă cineva în cale din ea.

HBS00037Când intri înăuntrul ei nu știi la ce să te uiți mai întâi. La țolicile tricotate care te îndeamnă să intri, la paturile din pământ acoperite cu pături tricotate în culorii vii sau la soba de lut de unde parcă o și vezi pe bunica scoțând o plăcintă caldă. După câteva momente în interiorul ei, începi să te simți ca acasă, începi să observi lucrurile cu care aceasta este amenajată. Fel și fel de carpete tricotate pe pereți, războiul de țesut, diferite oale și ustensile folosite în gospodărie, pe scurt, un loc de poveste.

IMG-20170711-WA0015Ideea de a se construi acest mic muzeu, a fost dorința părintelui Andrei, starețul mănăstirii Dervent, și visul doamnei Maria Magiru, directoarea Muzeului de Artă Populară din Constanța. Această dorință a luat naștere odată cu transformarea pe care o suferă satul dobrogean prin modernizare și înlocuirea lucrurilor vechi autentice, cu lucruri noi, care schimbă fața tradițională a regiunii.

Părintele Andrei ne spune cum, după ce au mers prin aproape jumătate de județ, au făcut studii pe teren prin satele vechi și au identificat case pe care doamna Magiru le știa ca fiind cu aspect tradițional, s-au oprit pentru început, la o casă din secolul XIX, din satul Oltina. Această casă era a familiei Deacu și era pusă în vânzare. Părintele, împreună cu echipa cu care lucra, a cumpărat casa, a demolat-o și a reconstruit-o în apropierea mănăstirii Dervent.  Procesul demolării a durat destul de mult, deoarece își doreau să poata recupera din ea tot ce se putea. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, au început reconstrucția acesteia în anul 2005.

Din cauza lemnului care era putrezit, s-a decis reconstruirea întocmai a acesteia, dar cu materiale noi (chirpici, paie, piatră, lut). În interiorul ei se găsesc paturi din pământ și alte obiecte care se găseau în casele tradiționale de odinioară. Din donațiile oamenilor, casa a fost amenajată cu diferite obiecte vechi tradiționale, obiecte pe care aceștia nu le mai foloseau, iar acum se poate și vizita. Proiectul este la început de drum, iar pe viitor, se dorește strămutarea unei case de la Râmnicul de Jos, cu elemente aromâne. La finalul proiectului, muzeul va conține 5 case dobrogene specifice, o fântână și o cișmea.

Atunci când simți că totul este schimbat și nu a mai rămas nimic din trecutul nostru, casa țărănească este dovada vie că nu totul este trecător. Dorul și iubirea pentru poporul și tradițiile noastre nu se păstrează doar în suflet, ci acum și în “căsuța noastră”, în Casa Țărănească din Dobrogea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s