Jurnalism la Dervent 2017 Athosul dobrogean

Ţinutul Dobrogei a fost şi a rămas un loc de poveste, un loc aparte, plin de multă istorie şi credinţă. Locul acesta este locul naşterii noastre din ,,apă şi duh”, locul unde Sfântul Apostol Andrei a călcat pentru prima dată vestind cuvântul Evangheliei Mântuitorului Hristos.

DSC_0011Imediat ce treci Dunărea cu bacul, pe un drum pitoresc, înconjurat de viţă de vie, dar şi de nuci bătrâni, drum despre care ai impresia că nu se termină niciodată, la marginea lacului Bugeac pe un mic deal se înalţă Lavra Derventului. Această aşezare monahală, conform arheologului Petre Diaconu, ar fi depins pe la 972 direct de scaunul episcopal de Vicina, astăzi Păcuiul lui Soare.

Încă de la intrare rămâi impresionat de lanţul de clădiri ce respectă arhitectura tradiţională dobrogeană, cuprinzând clopotniţă, muzeu, bibliotecă, chilii şi paraclis. Toate acestea străjuiesc şi înconjoară biserica veche a mănăstirii cu hramul ,,Sfânta Parascheva”, dându-i un aspect de cetate dobrogeană, gata oricând să primească şi să adăpostească pe toţi cei cuprinşi de grijiile vieţii. În schimb, curtea este un adevărat colţ de rai, unde vechiul se îmbină cu noul şi noul cu vechiul.

20170707_195231Biserica veche poartă hramul ,,Sfintei Parascheva”, deloc întâmplător aş spune eu, Sfânta Parascheva fiind cea care l-a readus pe părintele Elefterie din inima Moldovei, în anul 1990, la Dervent pentru a redeschide mănăstirea. Biserica a fost sfinţită în ajunul Praznicului Înălţării Sfintei Cruci, 13 septembrie 1942, părintele Elefterie fiind atunci stareţ al acestei mănăstiri.

Biserica Veche Manastirea Dervent 1Biserica este zidită în formă de cruce şi adăposteşte una din cele 4 cruci de leac, aducând de veacuri întregi tămăduire bolilor trupeşti, cât şi sufleteşti. De cum intri în biserică ești întâmpinat de o pace interioară, probabil provocată de Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de simplitatea bisericii, de frumuseţea slujbelor, unde muzica psaltică te apropie mai mult de Dumnezeu. Slujbele în această biserică sunt săvârşite zilnic după rânduială monahală asemănătoare cu cea din Sfântul Munte Athos, centrate pe Sfânta Liturghie. Un lucru interesant pe care l-am sesizat la slujbele de noapte, cu precădere în cadrul privegherilori, este folosirea lumânărilor în candelabru.

Sfintele Cruci de leac

În biserica veche a Mănăstirii Dervent, în absida stângă, se află una din cele 4 cruci de leac, cruci care leagă trecutul istoric al Derventului de prezentul începutului de mileniu III, amintind despre martirajul celor 4 ucenici ai Sfântului Apostol Andrei. Crucea mare din absida stângă a bisericii este cunoscută mai ales pentru vindecarea bolnavilor.

Aici pot adăuga chiar eu, o minune pe care am văzut-o cu ochii mei, pe când eram copil, şi anume vindecarea unei tinere fete de un duh necurat. După mai multe zile petrecute în această mânăstire la umbra Crucii de leac, copila a plecat mai îndreptată la casa ei. Mărturii despre puterea acestei Sfinte Cruci sunt consemnate de-a lungul vremii în numeroase articole, dar şi în opere ale diferiţilor scriitori, precum Mihail Sadoveanu sau Vasile Voiculescu .

Icoana tămăduitoare a Maicii Domnului

De cum intri în biserica veche, esti întâmpinat de icoana Maicii Domnului cu Pruncul ce se păstrează în partea stângă a bisericii. Istoria acestei icoane nu este foarte cunoscută în rândul credincioşilor: din spusele părinţilor mănăstirii, această icoană a fost transmisă din generaţie în generaţie într-o familie de români din Cadrilater. Icoana a fost dăruită mănăstirii în urma unei minuni. Pe când regiunea Cadrilaterului a fost cedată Bulgariei, în 1940, familia care deţinea icoana, a dorit să emigreze spre ţinuturi care continuau să aparţină României. În graba lor de a pleca, au auzit un glas care venea dinspre icoană şi care a repetat de trei ori: ,,Dar pe mine nu mă luaţi?”. Uimiţi de aceasta, au luat icoana cu ei. Trecând în drumul lor pe lângă Mănăstirea Dervent şi văzând mulţimea de bolnavi care-şi căutau aici vindecarea, au donat icoana stareţului Elefterie Mihail. Iar de atunci şi până astăzi face tămăduiri cu toţi care sunt în necazuri şi suferinţe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s