Biserici rupestre, biserici noi: același drum spre cer

Departe de atmosfera tensionată a orașului, ascunsă între dealurile viu colorate ale Dobrogei se afla una dintre cele mai prețioase comori ale creștinismului. Complexul Rupestru de la Dumbrăveni păstrează încă în viață vatra ortodoxiei românești. Acest complex, care face parte din patrimoniul Mănăstirii Dumbrăveni, găzduiește două bisericuțe, câteva încăperi și o galerie din perioada paleocreștină.

20170706_143818Prima fază de locuire a complexului monahal a avut loc între sec. IV-VII, acesta fiind dispus pe două nivele suprapuse. Lăcaşul de la etaj prezenta un plan de bazilică cu contraabsidă. În cea de-a doua fază de locuire, mai exact în perioada medievală sec. IX-XI, locul a suferit modificări, fiind locuită doar partea inferioară a vechiului aşezământ. Nici acest vestigiu nu a scăpat de umbra profanatorilor. Cele 3 morminte ale Complexului Rupestru au fost profanate în sec. XI de o ceată de tâlhari păgâni, mânaţi de dorinţa de avuţie.

Situată la 35 de km de oraşul Negru Vodă pe teritoriul comunei Dumbrăveni, mănăstirea cu acelaşi nume are scopul de a păstra moştenirea aşezământului paleocreştin descoperit aici. Înfiinţat la 1 mai 2004, lăcaşul păstrează părticele din moaştele Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, ale Cuviosului Antonie cel nou de la Veria, a Sf. Muceniţe Paraschevi și ale Sf. Mucenic Emilian de la Durostor. Paraclisul mănăstirii a fost construit între anii 2007-2009 şi este închinat Sf. Mucenic Emilian.

DSC_0403Magia acestui loc este redată de povestea Sfântului Mucenic. Părintele Antim a reuşit să ne trimită în vremurile în care martirii se luptau pentru a le arăta oamenilor voia lui Dumnezeu. Vieţile sfinţilor relatează:

”Sfântul Emilian era din Durostor (Silistra), cetatea Misiei din Tracia şi a trăit în zilele lui Iulian Paravatul şi a lui Capitolin Vicarul. În aceste zile de prigoană asupra creştinilor, Capitolin, ajungând în cetatea Durostorum, a întins o masă mare în cinstea idolilor. Sfântul, găsind un moment prielnic, a intrat singur în capiştea idolească fără să îl vadă nimeni, şi, cu un ciocan de fier a început să lovească idolii, încât i-a sfărâmat făcându-i bucăţi. Aflând că au fost batjocoriţi idolii, Capitolin a poruncit să fie găsit şi pedepsit vinovatul. Soldaţii, neştiind cine a distrus idolii, l-au luat pe un sătean care întâmplător trecea pe acolo şi au început să îl bată şi să îl chinuie. Sfântul Emilian a alergat şi a mărturisit că este creştin şi că el este cel care a distrus idolii. Ighemonul a poruncit să fie bătut mult şi supus la chinuri cumplite, încât pământul s-a înroşit de sânge, apoi a fost aruncat într-un foc mare. Sfântul nu a fost atins de foc şi în mijlocul focului fiind s-a rugat lui Dumnezeu pentru cei care l-au chinuit, dându-şi sufletul. Creştinii au luat trupul, neatins de foc şi l-au îngropat la Ghizdina”.

Atât bisericuţele rupestre, cât şi mănăstirea fac parte din locurile ascunse în praf şi ciulini ale Dobrogei. Încă de la începutul acestei tabere am avut ocazia să descopăr cele mai ascunse și prețioase locuri ale acestei regiuni. Experienţa mea s-a conturat odată cu drumurile anevoioase, drumuri a căror destinaţie şi-au lăsat amprenta în sufletul meu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s