Monahi, sihaștri și legende: Canaraua fetii și Mânăstirea Sfântul Gherman

Dobrogea este plină de legende, în care diferite chilii și biserici rupestre prind viață. Canaraua fetii este unul din locurile din Dobrogea, de o frumusețe aparte, cu o aură întemeiată de povestea unor legende. Am pornit la drum spre Canaraua fetii, împreună cu părintele Andrei, stareț al Mânăstirii Dervent și ghidul nostru pentru acest proiect de jurnalism pe teme religioase. Un drum cu Părintele înseamnă un drum spre cunoaștere. Pe acest drum, am aflat legenda locului, dar și faptul că în apropiere de Canaraua fetii a luat ființă o nouă viață monahală, Mânăstirea Sfântul Gherman. Canaraua fetii este un canion stâncos de aproximativ 20 de kilometri lungime şi 50 de metri înălţime ce începe  în apropierea oraşului Băneasa şi trece graniţa în Bulgaria, unde poartă numele de Suha Reka (râul secat).

HBS00003_0Există două legende din jurul Canaralei. Una dintre ele este mai veche, iar cea de a doua este formată recent. Legenda veche este cea în care se spune că atunci când turcii au pus stăpânire pe aceste locuri, bărbații au ieșit la luptă să îi înfrunte. Întorcându-se un singur bărbat din luptă, rănit, a mărturisit că au fost înfrânți. În acel moment întreaga comunitate a fugit din calea turcilor, care urmau să dea năvală peste ei. Pe lângă localitatea de astăzi numită Goruni, se află o vale, prin care, se spune, că în acea vreme trecea un râu foarte mare. Neavând posibilitatea de a trece acest râu, fata mai marelui comunității s-a aruncat în râu strigând: “Mai bine mor decât să fiu roaba turcilor”. În acel moment, s-a format o grotă care a înghițit toată apa, iar întreaga comunitate a putut trece valea, iar în acest fel toți locuitorii au scăpat din calea turcilor. Cea de-a doua legendă, mai nouă, spune despre Canaraua fetii că în această peșteră erau batjocorite fetele de către turci. “Legenda aceasta este nouă. Eu când am venit aici, acum 25 de ani, am auzit de legenda fetei aruncate în râu, iar în ultimii 10 ani, am auzit-o pe aceasta în care erau batjocorite fetele de către turci”, mi-a spus părintele Andrei.

HBS00000_1Unii specialişti spun că în aceste stânci roase, fisurate, care ascund în interiorul lor nişe hornuri, grote şi chiar peşteri, au viețuit monahi sihaștri (ucenicii Sf. Cuvios Gherman), care au sfinţit aceste locuri cu lacrimile lor de nevoință și rugaciune.

Viață monahală cu doar trei viețuitori

Părintele Gherman Nicolae de la mănăstirea Dervent a înfiinţat, pe 1 octombrie 2011,  Mânăstirea „Sfântului Cuvios Gherman” din Dobrogea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. În prezent, mânăstirea are doar o bisericuță de lemn și un corp de chilii. Însă proiectul acestui edificiu monahal este format din mai multe corpuri de chilii, o sală de mese pentru pelerini și o nouă biserică mai mare, care va avea hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfintele Femei Mironosițe”. De când s-a înființat această mânăstire, Canaraua fetii a intrat în grija Mânăstirii Sfântul Gherman și a părintelui stareț Gherman, deoarece până în anul 2011, Canaraua fetii se afla în grija Mânăstirii Dumbrăveni.

În Dobrogea, viața monahală are de suferit în ceea ce privește numărul viețuitorilor în mânăstiri. În prezent Mânăstirea Sfântul Gherman are doar trei viețuitori. Având în vedere faptul că părintele Andrei a fost exharh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Tomisului, l-am întrebat de ce este această criză  în mânăstiri, iar dânsul mi-a spus: “A fost un val de tineri care au dorit viața de mânăstire. După anul 2000, această vocație monahală a slăbit. Mulți călugări au plecat către mânăstirile vechi din părțile Moldovei în special.” De multe ori mi-am pus întrebarea dacă nu cumva și lipsa educației religioase din familie duce la această criză? Iar un răspuns a venit tot de la părintele Andrei “ Trebuie să ne gândim că și înainte de anul 1990 educația religioasă din familie și societate a lipsit. Nu educația religioasă este un factor principal al acestei crize. A apărut altceva, a apărut televiziunea, internetul. În ziua de astăzi tinerii sunt învățați să facă ce vor, să fie liberi. Însă la mânăstire se face ascultare. Nu face nimeni nimic fără voia starețului. Iar acest lucru este foarte greu pentru acești tineri învățați cu libertatea.”

DSC_0462După ce am primit aceste cuvinte de la părintele Andrei, pe care le-am așezat în inimă, fiecare dintre noi a primit o mică iconiță în dar, care să ne aducă aminte de această mânăstire minunată.

One thought on “Monahi, sihaștri și legende: Canaraua fetii și Mânăstirea Sfântul Gherman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s