Cișmele necunoscute din Dobrogea / Satul Turcilor

În drumul nostru spre diferitele locuri ale Dobrogei am surprins câteva izvoare, zăgăzuite de fântâni de piatră, frumos ornamentate, care par a fi uitate de lume. Ne referim la cișmelele din zona Dobrogei. Acestea au fost create cu scopul de a oferi o sursă de apă potabilă și răcoroasă, care să ajungă, cărate cu ciubere și cobilițe, la casele oamenilor. Totodată, turmele de animale care veneau de la păscut însetate, nu aveau alt loc unde să găsească apă pentru a-și potoli setea și, în acest fel, cu ajutorul cișmelelor se strângea o rezervă de apă pentru oi și alte animale.

DSC_0225Aceste cișmele lungi erau folosite și de femeile care aveau ca sarcină spălarea hainelor sau a covoarelor. Cișmelele sunt construite astfel încât să existe un loc de adăpost ferit de gunoaie și pericole. Până și în prezent, acestea sunt folosite de oameni, atât pentru uzul zilnic, cât și pentru adăparea animalelor, spălarea covoarelor, sau  pentru laptele depozitat în vase care se menținea astfel rece. Drumul spre unele din aceste cișmele este unul anevoios, pe care doar un curajos și dornic de aventură s-ar putea încumeta să meargă.

Satul Turcilor 

În încercarea de a găsi cât mai multe izvoare despre care să vă vorbim, am ajuns în satul Fîntâna Mare-Bașpunar. Un sat locuit de turci. În anul 2005 din cauza unei inundații care a ajuns la 2 m înălțime, majoritatea caselor autentice turcești s-au dărâmat, rămânând în urmă doar câteva construcții tradiționale. Sunt clădiri cu două etaje din lemn, având dedesubt un soclu din piatră sau cărămidă, acoperișuri în pantă și un număr relativ mare de ferestre cu deschidere spre exterior. Erau construite din lemn (cherestea, nuiele) sau din chirpici și de aceea nu au rezistat intemperiilor, însă rămân un punct de referință pentru istoria arhitecturală turcă. Din cauza faptului că apa a acoperit albia și a separat satul în două, o nuntă care trebuia să se țină în acea zi a avut o desfășurare neașteptată. Nuntașii erau desparțiți pe un ”mal” și pe celălalt al apei. Pentru a duce mireasa pe malul celălalt, unde era mirele și geamia, primarul din comuna învecinată, Independența, a adus o „wolă” cu care a reușit să ducă mireasa “acolo unde îi era locul“. Înainte de “a trece pragul”, mireasa “a trecut lacul“, sperând să aibă parte toata viața de râvnita “casă de piatră”. Nuntașii au petrecut separat, fiecare pe ”malul” lui. Pe la 4 dimineața, când apele s-au retras, ei s-au reunit și au continuat petrecerea împreună. După un anumit timp a fost renovată și cișmeaua din satul Bașpunar. Anul inscripționat inițial pe aceasta, 1280, a fost acoperit în anul 2009, în urma unei renovări, din motive încă necunoscute.

bbbdfc76-5cea-42b7-9cda-0705e64b6e70În prezent, prin aceste meleaguri mai zărești doar câțiva locuitori obișnuiți cu acest trai modest și câte un popândău care se ridică în două lăbuțe și privește curios oamenii ce vizitează aceste locuri necunoscute sau neapreciate încă la adevărata lor valoare.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s