Artă și credință la Dervent

Când două iubiri nu mai sunt de ajuns între oameni, ia naștere o a treia. Așa se întâmplă și în cazul Mânăstirii Dervent.

Datorită numarului ridicat de credincioși care vin să se roage, atât de pe meleagurile noastre, dar și din străinătate, a fost necesară o schimbare. Comunitatea Mânastirii Dervent dorește tot mai mulți credincioși să își potolească setea din învățăturile mântuirii și începe construirea unei noi bazilici. Aceasta are să ofere loc de strajă unei noi generații de monahi, care, la rândul lor, vor să-și facă datoria față de biserică și neam, împărtășind credința prin fapte de vrednicie.

WhatsApp Image 2017-07-13 at 13.59Astfel pe data de 28 octombrie 2011, Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie pentru construirea unei noi biserici la Mânăstirea Dervent. Noul locaș al Domnului va oferi un nou suflu pentru arhitectura bisericească dobrogeană și va îmbina structura bazilicii creștine de tip bizantin cu cea a bisericilor locului, a celor în formă de cruce. Biserica va avea înălțimea maximă de 19 m, lungimea de 33.8 m și lățimea de 20 m. Proiectul va pune la dispoziție, la demisolul bisericii, un spațiu pentru expoziții de artă creștina, dar și un loc pentru conferințe si întâlniri cu mari duhovnici și cărturari.

Relația volumetrică dintre biserica nouă și cea veche exprimă ideea de unire a cerului și a pământului, îmbinarea între terestru si celest. Această metodă de construire se trage din cele mai vechi timpuri. Bizantinii se foloseau de diferența dintre terenurile pe care erau ridicate bisericile ca să ofere senzația unui drum spre divinitate.

Teritoriul din jurul mânăstirii este locuit încă din străvechime și este bogat în descoperiri arheologice de locuire înca din epoca neolitică (5500-2000 î.H). Istoricul Vasile Pârvan recunoaște Derventul ca cetate încă din secolul I d.H, alături de Silistra, Bugeac si Ostrov. De-a lungul veacurilor Dobrogea a primit cu brațele deschise diverse așezări de oameni de credințe si etnii diferite. Prin prisma acestui fapt, ceea ce urmează să devină Acropola Creștin Ortodoxă a Dobrogei, va găzdui și elemente de arhitectură salvate din vechile biserici din vecinătate. Ele vor întări ideea stramoșilor noștri de acceptare a aproapelui.

IMG_4197Planul actual este rezultatul muncii de peste trei ani a neobositului architect, Dan Corneliu (94 ani). După terminare, biserica va fi închinată Sfântului Iachint de Vicina, care a fost o vreme ierarh pe plaiurile Dobrogei. După câțiva ani de păstorire la Vicina, Sf. Iachint a devenit primul mitropolit al Țării Românești în 1359, unde a ajuns la solicitarea voievodului Alexandru Nicolae Basarab.

În partea dinspre miazăzi a bisericii se află și cimitirul unde se odihnesc părinții mânăstirii, cât și îndragitul interpret de muzică populară, Aurelian Preda. Casa Domnului parcă veghează asupra lor, prin aceasta realizându-se comuniunea dintre cei vii și cei morți, prin credință.

DSC_0020A găsi un echilibru între tradiție și modernitate, între învățăturile Sfinților Părinți și mentalitatea oamenilor de astăzi, nu este un lucru ușor. Călugării de la Mânăstirea Dervent încearcă să găsească un centru de greutate între scopul împlinirii personale și acela de a servi aproapele și lumea. Apropiindu-se de acest loc, călătorul va fi surprins să observe un complex monahal care unește într-o armonioasă împletire trecutul și prezentul, istoria și spiritualitatea, tradiția și contemporanitatea.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s