Lacul Techirghiol – de la legendă la realitate

Peisaje cu dealuri șerpuite care urcă și coboară, monumente istorice, biserici și chilii de cretă datate încă din perioada primului mileniu, peșteri ascunse sub movile, lacuri de calcar, toate acestea conturează imaginea feerică a zonei de sud-est a României, denumită Dobrogea.

DSC_0620O legendă vie ce completează înfățișarea misterioasă a acestei zone, este cea a lacului Techirghiol, situat la marginea localității Eforie Nord, la 12 km de portul Constanța. Provenită din etimologia turcă, denumirea lacului are o semnificație aparte și ascunde o poveste care își pune amprenta în prezent. Tekir, un turc ce ducea marfă din satele sud-dobrogene spre Constanța împreună cu măgarul său, se oprește în apropierea lacului. În vremea respectivă era doar o mlaștină, nu foarte bine delimitată și într-o clipă de neatenție măgarul a rămas blocat în ea. Fiind destul de bătrân și bolnav, nu a mai putut ieși iar stăpânul l-a abandonat. Când s-a întors, animalul era perfect sănătos, i se vindecaseră toate rănile, fapt ce l-a determinat pe om să-și vândă toată averea și să cumpere lacul. În urma acestei legende a dobândit numele de „lacul lui Tekir”, Techirghiol, în limba turcă.

Rezervație unicată în România și Europa, limanul este recunoscut ca un loc miraculos, fiind sursa de tratare a numeroase boli. Prin aportul scăzut de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri la circa 95g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol ce are calități terapeutice. Orașul cu același nume este o stațiune renumită de tratamente, unde sunt puse în valoare efectele terapeutice al apei sărate și ale nămolului din lac, recomandate pentru tratarea unor boli precum: psoriazis, alergii, reumatism. Având o adâncime de 9 m și o salinitate foarte mare, întâlnim des remarca: “Nu poți să te îneci la Techirghiol”.

Din cauza nesupravegherii atente a apei, aceasta a avut o perioadă în care începuse să-și piardă din salinitate. Astfel, s-au făcut reamenajări prin construirea unor diguri, iar apa de la ploi era direcționată spre părțile cu apă dulce.

Părintele Andrei de la Mânăstirea Dervent ne spune că în anul 2013  guvernanții au permis exploatarea nămolului în Olanda, însă prin insistențele localnicilor s-a reușit blocarea acestora. Aceste tipuri de acțiuni devin noul “inamic public” al comunității locale și în prezent. O firmă din Caransebeș a fost înființată special pentru exploatarea lacului Techirghiol, patron al căreia dorește să construiască un complex de lux pe malul acestuia.

DSC_0632Tot părintele Andrei povestește despre un turn de televiziune din vremea comunismului, aflat în proximitate, care la prima vedere seamănă cu un far. Acesta se folosea pentru difuzarea a două canale de televiziune către locuitorii din zona litoralului. Alături de acesta mai există doar două în Dobrogea.

Experiența mea legată de acest loc, este una pe care cu siguranță mi-o voi aminti și o voi povesti cu drag. Să mă plimb minute în șir pe lângă apa care se mișcă în același ritm cu mine, să văd suprafețe acoperite cu verde ca pe o coală de hârtie și lanurile infinite de floarea-soarelui, sunt trăiri pe care nu le-aș putea exprima vreodată prin simple vorbe. Trebuie să vezi ca să simți, să fii acolo ca să poți să le trăiești. Aveam impresia că știu fiecare colțișor de o veșnicie. Toate se îmbinau perfect într-un tablou proaspăt pictat, completat perfect de stolul de păsări care zburau deasupra mea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s