Omul care a readus ruinele la viață

“Înainte creștinii construiau biserici de lemn, iar oamenii aveau sufletul de aur, astazi…” tristețea se așterne pe chipul său în timp ce ne relateaza faptul că altora le este foarte ușor să zică “dărâmăm și facem altul”. Vlad Calboreanu, un arhitect restaurator din București, ne-a explicat astăzi despre felul cum a restaurat, de unul singur, biserica “Sfântul Dumitru” din cătunul Izvoarele de lângă Dunăre. După mai bine de o oră, în care ne-a povestit pe scurt istoria acesteia, am fost invitați să vedem unde locuiește.

Vlad Calboreanu

Arhitectul Vlad Calboreanu

Încă de la intrarea în curte, ne-am lovit de diverse descoperiri arheologice și mini fosile. Aici, ilfoveanul stabilit în județul Constanța ne-a surprins cu o livadă de aproape 4000 de mp, plină de caiși îndoiți de roade. Nu numai curtea ne-a înfiorat cu diversele obiecte istorice. Pasiunea pentru arhitectură arde în ilfoveanul nostru, astfel încât în propria casă, într-o anexă a înființat un mini muzeu de artefacte vechi, unele de 2000 de ani.

În plus, pare că viața arhitectului este ghidată de romanele scrise de Marin Preda: timpul încă are răbdare cu el, drept dovadă a reușit în mai puțin de 10 ani să recondiționeze propria casă, o construcție tradițională dobrogeană, și să o transforme în cea mai ”stylish” oază de liniște.

clematiteRăbdarea acestuia nu se oprește doar în jurul sanctuarului său. Oferă aceeași atenție fiecărui lucru ce-i trezește pasiune: oameni si locuri. Cum sălașul așezat pe malul Dunării i-a oferit un cămin, arhitectul Vlad Calboreanu a luat asupra lui recondiționarea bisericuței din nuiele – deși localnicii insistau să fie construită una nouă. Aceasta este unicat în arhitectura ortodoxă și este considerată a fi cea mai veche biserică din Dobrogea. Totul însă nu a fost atât de ușor. După lungi încercări de a găsi sponsori, o sumă modică a fost strânsă de la enoriași, restul fiind oferiți de către arhitect cât și de Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC). Sătenii, pe lângă contribuția financiară, crede arhitectul, au dovedit și un spirit moral. Aceștia au dăruit timpul și puterea lor pentru a păstra mândria și biserica intactă. Iar când construcția a fost terminată au ajuns sa aibă o mai bună ințelegere a cerurilor.

Morala lucrurilor bine făcute

Știind că dragostea lui atât pentru istorie, arhitectura și credință nu va fi răsplatită în viața aceasta lumească, continuă să ofere o parte din viața lui prin muncă și dăruire – va primi o rasplată veșnică în ceruri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s